INTERKULTfest 2014

INTERKULTFEST – UUSI ESITTÄVÄN TAITEEN FESTIVAALI HELSINGISSÄ

Juliste

InterKultFest on uusi esittävän taiteen festivaali, joka toi vuonna 2014 Helsinkiin kiinnostavia, ajassa eläviä pohjoismaisia ryhmiä. Ohjelmassa oli nuorten ammattilaisten ja harrastajien esityksiä – teatteria, musiikkia, katutanssia. Esityksissä nuoret yhdistivät eri ilmaisumuotoja ja esitykset käsittelivät tavalla tai toisella kulttuurien ja ihmisten kohtaamisia ja mitä kaikkea siitä voi syntyä. Festivaalitunnelma levisi Stoan kulttuurikeskuksen ohessa Vuotaloon sekä teatterisalien lisäksi kulttuurikeskuksien ympäristöön ja kouluihin. Festivaalisunnuntaina Stoan valtasi InterKultYouth- tapahtuma, jossa pääosassa oli metropolialueen nuorten omia esityksiä, teatteria, tanssia ja mediataidetta.

TUKIJAT Helsingin kulttuurikeskus, Konstsamfundet, Pohjoismainen kulttuurirahasto, Pohjoismainen kulttuuripiste NORD, Svenska kulturfonden, opetus- ja kulttuuriministeriö

YHTEISTYÖKUMPPANIT Helsingin kulttuurikeskus, Tanssin talo, The City Ghettos of Today, Pohjoismainen kulttuuripiste, Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus

11.9.2014 Kvalitetsteatern: REVENGE (Ruotsi)

InterKultFest_Revenge_Kvalitetsteatern2

TORSTAI 11.9.2014 klo 19:00 Kulttuurikeskus Stoa, Teatterisali

REVENGE | Kvalitetsteatern (RUOTSI)

Revenge/Kosto on monologi luokkaeroista ja kulttuuritaustoista. Se on tutkielma etuoikeuksista ja niiden puutteesta, vallasta ja erottelusta. Esitys ei tarjoa vastauksia tai helppoja ratkaisuja. Se tarjoaa pureskeltavaa, mutta kieltäytyy ottamasta vastuuta sanomisistaan. Esitystä seuraa keskustelu esiintyjän, Francine Agbodjaloun ja tilaisuutta varten kutsutun omaehtoisia kokemuksia illan teemasta omaavan vieraan kanssa. Keskustelun moderaattori Alle Eriksson on poliittisesti sitoutumattoman TRYCK -yhteisön pääsihteeri. TRYCK koostuu Afrikan diasporaa edustavista kulttuurialan työntekijöistä.

Säästäkää valkoiset kyyneleenne tyynyihinne.
“Tarve rakentaa Revenge esitystä tai muita antirasistisia suunnitelmia ja strategioita ei noussut äärioikeiston tänä vuonna mielenosoittajia vastaan tekemistä hyökkäyksistä. Syyllisyyttä ei ole hyvitetty osallistumalla yksittäiseen rasisminvastaiseen mielenosoitukseen. Revengen avulla haluan sanoa, ettei antirasismi tai interkulttuurinen yhteiskuntapolitiikka voi ikinä olla väline päästä eroon valkoisesta syyllisyydestä. Säästäkää valkoiset kyyneleenne tyynyihinne.” /Francine Agbodjalou

Ohjaus ja käsikirjoitus: Francine Agbodjalou
Esiintyjä: Francine Agbodjalou
Dramaturgi: Rebecka Askaner
Tuottaja: Vilma Seth
Video, kuvat ja musiikki: Robin Nilsson
Lavastus, valosuunnittelu ja tekniikka: Ronald Hessman
Puvustus: Franciska Svensson
Animaatio: Josefin Andersson

Ikäsuositus: 16—
Esityksen kieli: englanti
Kesto: ~ 60 min
www.kvalitetsteatern.se

12.9.2014 C:NTACT: SAY SOMETHING (Tanska)

InterKultFest_Say Something_Cntact4

PERJANTAI 12.9.2014 klo 17.00 Kulttuurikeskus Stoa, Musiikkisali

SAY SOMETHING | C:NTACT (TANSKA)

Tarinat tuovat meitä yhteen. Määrittelemme ja peilaamme ympäröivää maailmaa tarinoiden kautta. Say something tuo näyttämölle laajan kirjon seitsemän nuoren tarinoita ja ajatuksia. Omakohtainen esitys kertoo demokratiasta ja kuolemasta. Esitykseen kuuluu keskusteluosuus yleisön kanssa.

C:NTACT on kööpenhaminalaisesta Betty Nansen- teatterista ponnistanut organisaatio, joka tuottaa erilaisia näyttämö- ja mediatuotantoja tarjoten foorumin eritaustaisten ihmisten kohtaamisille. C:NTACTin tärkein tehtävä on vaalia ja kannustaa kykyä kommunikoida ajatuksia, unelmia, ideoita ja visioita. Hankkeen eritaustaiset nuoret pääsevät työpajoissa luomaan ammattitaiteilijoiden, opettajien ja ohjaajien avustuksella suurelle yleisölle suunnattuja, taiteellisesti korkeatasoisia esityksiä.

TASKFORCE on C:ntactin kiertueryhmä, joka koostuu noin kolmestakymmenestä 15–25 -vuotiaasta nuoresta, jotka edustavat hyvin erilaisia etnisiä, sosiaalisia ja kulttuurisia taustoja. Ryhmä kiertää eri kokoonpanoilla ympäri Tanskaa ja ulkomaita tavoitellen erityisesti nuorta yleisöä. Esityksissä nuorten näyttelijöiden henkilökohtaiset tarinat ja kokemukset nostetaan avoimeen keskusteluun. Esitykset kannustavat väittelyyn yleisön ja esiintyjien välillä.

Ohjaus: Madeleine Røn Juul,Remi Lewerissa, Runi Lewerissa
Esiintyjät: Ferose Toftkjær Larney, Hisham Maher Hachache, Kristian Grundal Gormsen, Mikkeline Liv Rask-Hellensten, Mohammad Jawad Mohammad, Nadia Amalie Hjortø, Thomas Christian Gjerløv (C:ntact Taskforce)
Lauluohjaus: Donna Cadogan
Räppiohjaus: Ali Sufi

Ikäsuositus: 14—
Esityksen kieli: englanti
Kesto90 min
www.contact.dk

12.9.2014 Team Braza: FEAR INFECTION (Norja)

InterKultfest_Fear Infection_Team Braza2

PERJANTAI 12.9.2014 klo 19.00 Kulttuurikeskus Stoa, Teatterisali

FEAR INFECTION | Team Braza (NORJA)

Fear Infection on urbaanin musiikin, hiphopin ja nykytanssin fuusio, joka fyysisellä kielellään kertoo pelosta ja epävarmuudesta. Pelko voi hiipiä milloin tahansa ja ilmetä monin tavoin. Epäonnistumisen pelko, ulkopuolisuuden pelko, pimeän pelko. Pelko voi luoda valtavia esteitä, jotka pidättelevät meitä. Pelko voi antaa myös syyn kiusaamiselle. Onko kiusaamisessa kyse kiusaajan epävarmuudesta? Pelkääkö hän, ettei sovi joukkoon tai ettei tule hyväksytyksi? Näyttämöllä nähdään kuusi tanssijaa, jotka kukin ovat voittaneet pelkonsa.

BELINDA BRAZA on yksi Norjan arvostetuimmista katutanssikoreografeista. Hän yhdistelee työssään urbaaneja tanssitekniikoita nykyteatteriin luoden omaleimaisen tyylinsä ja visuaalisen kielensä. Hän työskentelee Det Multinorske – teatterikoulussa, joka tarjoaa koulutusta erityisesti maahanmuuttajataustaisille nuorille.

Koreografia: Belinda Braza ja työryhmä
Esiintyjät: Belinda Braza, Victor Ødegaard Prag, HuyenHuynh, Cassandra Moldenhauer, Charlotte Korrell
Musiikki: Miguel Perez/Belinda Braza

Ikäsuositus: 13—
Kesto: 45 min
www.belindabraza.com

13.9.2015 Alexander Komlosi: IT COULD BE WORSE (Suomi)

ICBW_pienempi

LAUANTAI 13.9.2014 klo 17.00 Kulttuurikeskus Stoa, Musiikkisali

IT COULD BE WORSE | Alexander Komlosi (SUOMI)

Ulkopuolinen saapuu Suomeen. Hänen nimensä on Felix Kuullppaa. Hän ei puhu suomea. Hän ei tunne juuri ketään. Hän on työtön. Millaisia mahdollisuuksia hänellä on? Sopeutua, kuolla tai lähteä. No, eihän se ole ihan noin dramaattista. Ainakaan täällä Suomessa. Onhan aina Kela. Tule auttamaan Felixia sopeutumaan. Älä huoli, sinun ei tarvitse tehdä kovinkaan paljoa. Virvokkeitakin tullaan jakamaan. Mukana viisaita sanoja Li Anderssonilta, Jussi Halla-aholta, Heikki Hurstilta ja Ben Zyskowiczilta, sekä monelta, josta et luultavasti ole koskaan kuullutkaan.

ALEXANDER KOMLOSI on tšekkiläis-yhdysvaltalainen ohjaaja, näyttelijä ja teatteriopettaja. Hän muutti Suomeen vuonna 2011 ja on sen koommin opettanut mm. Esitystaiteen keskuksessa, Teatteri Takomossa ja Teatterikorkeakoulussa. Hän on korkeakoulutettu, valkoinen amerikkalainen. Kyselytutkimuksissa hän on siis malliesimerkki sellaisesta maahanmuuttajasta, johon suomalaiset suhtautuvat kaikista positiivisimmin.

Kirjottanut, koordinoi ja isännöi: Alexander Komlosi
Äänisuunnittelu: Ina Aaltojärvi
Lavastus: Camilla Nenonen
Valosuunnittelu: Heikki Paasonen
Haastattelut: Tuukka Pasanen
Valokuvaus: Paula Virta

Ikäraja: 18
Kielet: 80 % English, 10 % suomi, 5 % svenska, 1.1 % порусски, 0.9%čeština, 3% muut / other / andra
Kesto: 75 min
www.alexanderkomlosi.name

13.9.2014 INTERKULTklubi: Stand up with Ágnes Kászas and friends

InterKultKlubi_stand up2_Agnes Kasszas

LAUANTAI 13.9.2014 klo 19.00 Kulttuurikeskus Vuotalo, Vuosali

INTERKULTKLUBI | Stand Up with Ágnes Kaszás & Friends (SUOMI)

Klubin emäntä Ágnes Kaszásin ystävineen johdattaa iltaan, joka on täynnä musiikkia ja mellakoivaa komediaa. Käsittelyyn joutuvat niin mamujen kokema koti-ikävä kuin identiteettikriisitkin.

ÁGNES KÁSZAS muutti kolme ja puoli vuotta sitten suomalaisen miehen perässä Helsinkiin. Hän on matkustanut paljon ja työskennellyt useissa eri maissa. Ágnes korostaa tarvettaan tutustua itselleen vieraisiin kulttuureihin, niin työssään kuin ajattelussaankin, auttaen myös erilaisista olosuhteista tulevia ihmisiä kommunikoimaan keskenään. Osan tarinoistaan hän on kerännyt maahanmuuttajien suomen kielen kurssilta. Ágnes valmistui Unkarissa vuonna 2007 näyttelijäksi.

BAHAR TOKATIN valkoinen hipiä kielii suomalaisuudesta, nimi turkkilaisuudesta. Pieni mutta (turkin)pippurinen kamppailulajeja, musikaaleja, stand upia ja supersankareita rakastava Bahar sai ensikosketuksen stand upin esittämiseen Kallion lukiossa ja jäi sille tielle. Bahar haluaa isona koomikon uran lisäksi esiintyä isoilla musiikkiteatterilavoilla, ja valmistuikin 2013 Laajasalon opiston musiikkiteatteri- ja oopperalinjalta – suoraan työttömäksi.

JOONATAN PITKÄSEN setti tummaa kuin 90%:nen luomusuklaa, eikä se jätä ketään kylmäksi. Tämä mies osaa nauraa itselleen ja ennen kaikkea muille. Joonatan puhuu arjesta, rakkaudesta, ystävyydestä, suuttumuksesta, tylsyydestä, peloista – sekä siitä, minkälaista on kasvaa suomalaisena Suomessa, kun ensimmäinen kysymys jokaiselta on ”mistä olet kotoisin?”.  Joonatan puhuu suoraan – joskus brutaalinkin suoraan – mutta aina hymyillen. Joonatan kaivaa esiin asioita, jotka painavat monia. Hän kuitenkin käsittelee niitä sellaisessa valossa, että et voi muuta kuin nauraa. Joonatan muistuttaa meitä siitä, että aina ei tarvitse olla niin vakava.

Esiintyjät: Ágnes Kaszás, Bahar Tokat, Joonatan Pitkänen, DJ Laitoshoitaja

Kieli: Finnish, English
Kesto: 120 min
Ikäraja: 18, Vuosalin baari on avoinna koko esityksen aikana klo 18.30 alkaen