INTERKULTFEST 20.-24.9.2016 STOA, VUOTALO | HELSINKI

Näillä festareilla monikulttuurisuus on tavallinen juttu! Kolmatta kertaa järjestettävä INTERKULTfest käsittelee interkulttuurisuutta eri taiteen muodoin rohkeasti ja kantaaottaen. Tekijät ovat nuoria, jotka näyttävät, että näyttämö kuuluu kaikille sosiaalisesta, etnisestä tai muusta taustasta huolimatta.

Vuoden 2016 festivaalin avaa kahtena ensimmäisenä iltana INTERKULTacts ja saksalaisesitys ArabQueen. Yhteistyössä Goethe-Institutin kanssa ensimmäistä kertaa Suomeen saapuva berliiniläinen Heimathafen Neukölln –teatteri on tunnettu monipuolisesta ja kantaa ottavasta ohjelmistostaan kansan teatterina. ArabQueen kertoo muslimitaustaisen nuoren Mariaman kaksoiselämästä. Güner Yasemin Balcin novelliin ja tositarinaan perustuva näytelmä on osa Neuköllnin kaupunginosaan sijoittuvaa trilogiaa.

Festivaalin toisen päivän käynnistää aiemmilta vuosilta tuttu INTERKULTseminar, jossa tänä vuonna etsitään kannustimia maahanmuuttajanuorten hakeutumiseksi taiteen korkeakouluopintoihin. Seminaarissa tartutaan oppilaitosten vastuuseen vähemmistöjen ja maahanmuuttajanuorten tavoittamiseksi sekä siihen onko kaikille taattu yhdenvertainen mahdollisuus taiteen kieleen. Seminaarissa pyritään tarkastelemaan kiinnostavien puhujavieraiden johdolla nuoren koulutuspolkua peruskoulusta lähtien. Seminaari kootaan yhteistyössä Kulttuuria kaikille -palvelun kanssa.

Festivaalitorstaina Stossa järjestetään festivaalin yleisötyön ja kouluyhteistyön päättävä tapahtumapäivä INTERKULTyouth. Inside Job Agencyn suunnittelemana Stoan ympäristön ja Puhoksen ostoskeskuksen valtaa kaupunkipeli, minkä jälkeen koululuokilla on mahdollisuus seurata tanskalaisen Black Box Dance Companyn 100 LIKES -esitystä. INTERKULTmovesin alla nähtävä esitys tarttuu riippuvuuteen sosiaalisesta mediasta ja jatkuvasta pyrkimyksestä tulla huomioiduksi ja nähdyksi. Esitys tuodaan Suomeen yhteistyössä Pohjoismaisen kulttuuripisteen ja Suomalais-tanskalaisen kulttuurirahaston kanssa. INTERKULTyouth -kouluyhteistyö ja työpajatoiminta järjestetään Monihelin avustuksella.

Perjantai-iltana Stoassa nähdään rinta rinnan nuorten urbaanin musiikin tekijöiden ikärajaton INTERKULTbeats ja viereisessä salissa venäläistä nykytanssia esittelevä INTERKULTperforms. Pietarilaisen Guild Dance Companyn fyysinen, neliosainen The Myth of a Woman käsittelee erilaisin näkökulmin naiseutta, patriarkaalisuutta ja sukupuolten valtasuhteita. Esitys on kotimaassaan saanut ristiriitaisen vastaanoton rohkeasta esiintulostaan nostaa hiljennetty aihe pöydälle. Esitys tuodaan Suomeen yhteistyössä Cultura -säätiön kanssa.

Viimeisen festivaalipäivän käynnistää INTERKUTkids ja Sanna Karlsson-Sutisna Companyn Kuu ja Joutsen. Esityksessä Hassu Kuuklovni matkaa ympäri maailman yrittäessään pelastaa joutsenen. Interaktiivinen esitys on sukellus elämän rikkauteen, eri maanosien traditionaalisiin tansseihin ja niiden upeisiin pukuihin. Samaan aikaan järjestetään Itäkeskuksen kirjaston Lasten lauantai, joten Stoassa on luvassa muutakin lapsille suunnattua ohjelmaa.

INTERKULTfest 2016 päättyy Vuotaloon ja päätösklubiin, jossa tänä vuonna juhlitaan stereotypiota cabaret-hengessä. Ágnes Kászasin emännöimä täysin ennakoimaton Celebration of STEREOtypes lupaa ainakin stand upia, burleskia ja drag kingejä… INTERKULTclub on festivaalin ainoa K-18 -ilta, sillä Vuosalin baari on auki koko esityksen ajan.

Nähdään festareilla!
INTERKULTfest 2016 -festaritiimi

yhteistyössä_logot_uusi